Op 9, 10 en 11 oktober hebben wij wederom Tech2Do georganiseerd in de Sporthal Olympia te Spijkenisse Dit was de 5e en lustrum editie van Tech2do. Dit bijzondere technische evenement is voor leerlingen en leerkrachten van groep 7 van alle basisscholen van Voorne-Putten en Rozenburg. Het evenement toont de leerlingen hoe interessant en divers techniek is. In totaal 1.104 leerlingen hebben ons bezocht (van 42 basisscholen). Tijdens de inloopmiddag zijn wij bezocht door ruim 200 leerlingen.

De gemeenten op Voorne-Putten en Rozenburg (Rotterdam) ondersteunen dit initiatief van harte en nemen diverse kosten op zich.

De regio Voorne-Putten en Rozenburg heeft veel technische bedrijven op het grondgebied. De vergrijzing van de bevolking én het feit dat te weinig leerlingen kiezen voor een opleiding en beroep in de technische sector, baart de bedrijven maar ook de gemeenten zorgen. Voorne-Putten heeft alles in zich om een economisch en sociaal sterke regio te blijven. Belangrijk is dat de jeugd al in een vroeg stadium kennis maakt met de vele facetten van techniek en ervaart hoe leuk techniek is. De leerling van nu is immers de werknemer van de toekomst.
 
Aanleiding en doel
De Stichting TechNet Voorne-Putten wil  jaarlijks Tech2Do organiseren voor basisschoolleerlingen en hun ouders, om hen te laten ervaren hoe leuk techniek is, enthousiasme voor techniek aan te wakkeren en daarmee de instroom in technische opleidingen en –beroepen op termijn te bevorderen.

Visie

De jeugd komt tijdens het evenement/beursbezoek in aanraking met technische beroepen die geconcentreerd zijn rond branche-gerelateerde pleinen. Doelstelling van de beurs is: geregisseerd zien, ervaren, doen en beleven. Kinderen kunnen op de beurs kijken naar diverse technieken, maar vooral leuke werkstukjes maken en techniekervaringen opdoen op de beurs. Rekening houdend met de aard van de aangesloten bedrijven bij de kring is de beurs ingericht rond de volgende thema’s: Elektro & Installatie, Materialen, Proces- en Energie en Wonen en Vervoer. Elk thema heeft zijn eigen Activiteitenplein waar de leerlingen gedurende een vooraf bepaalde tijd een opdracht maken. Per plein is een pleinleider aangesteld, veelal een docent van een school, die ervoor zorgt dat de kwaliteit en kwantiteit van de activiteiten op het betreffende plein in orde is. Buiten staat daarnaast de OTIB Technobiel, een grote truck, die als 5e plein wordt ingezet. Leerlingen van de bij de kring aangesloten scholen begeleiden de leerlingen van het basisonderwijs, naast uiteraard de juffen/meesters en vertegenwoordigers van de aangesloten lidbedrijven. MBO leerlingen verlenen allerlei coördinerende hand- en spandiensten en zorgen samen met de vertegenwoordigers van de scholen en bedrijven dat de veiligheid van de kinderen gewaarborgd is.

Mede mogelijk gemaakt door de deelnemende haven-  en industriebedrijven van het DeltaPORT Donatiefonds.

Werkgroep Maria Rust bestaat 15 jaar: lancering nieuwe website

november 2018

Op vrijdag 23 november a.s. lanceert de werkgroep Maria Rust de nieuwe website van de oude begraafplaats aan de Zeeweg in Rockanje. Wethouder Wilbert Borgonjen zal op de knop drukken om de nieuwe website te onthullen.
 
Dit valt samen met de vijftiende verjaardag van de werkgroep, die in 2003 als onderdeel van de Historische Vereniging Westelijk Voorne (HVWV) van start ging. Op deze feestelijke en informatieve middag is iedereen welkom in Stuifakkers te Rockanje, van 14.00 tot 17.00 uur.

Website: wat en hoe?
Werkgroepslid Jaap van der Veld ging in 2006 een cursus volgen om zelf een website te leren bouwen. Zo kon de website van Maria Rust op 26 april 2007 tijdens de algemene ledenvergadering van de HVWV worden gepresenteerd: begraafplaatsmariarust.nl.
De website werd een groot succes, vooral omdat die duizenden namen en honderden documenten, foto’s, rouwkaarten, advertenties en andere informatie over iedereen die op Maria Rust begraven is – ruim 4.000 mensen.

De geschiedenis van het dorp
Veel mensen die op zoek zijn naar informatie over familieleden, raadplegen de website en, omgekeerd: veel mensen dragen nieuwe informatie aan, vooral foto’s en feiten uit de geschiedenis van hun eigen familie. Op die manier wordt er hoe langer hoe meer bekend van de geschiedenis van Maria Rust, en daarmee van de geschiedenis van het dorp.
Jaap van der Veld en Toon Fokkema zullen op vrijdag 23 november uitleggen hoe de website werkt en wat iedereen er kan vinden. Toehoorders kunnen ter plekke hun vragen stellen: over de website, over hun familie etc.

Subsidies
De bouw van de nieuwe website is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van het DeltaPOPT Donatiefonds (afd. Westvoorne), het Zuster Visser Fonds en de gemeente Westvoorne. Daarvan kan ook een nieuw informatiebord bij de ingang van Maria Rust worden betaald. Samen met de facebookpagina van Maria Rust is de werkgroep zo goed voorzien om verder te kunnen gaan met onderzoek en onderhoud van de begraafplaats.

Programma: zie www.begraafplaatsmariarust.nl, onder Nieuws
Aanmelding: uiterlijk op 18 november a.s., via: info@mariarust.nl of tel. 06 2417 3646.

Burenfonds van haven helpt Rhoonse Comedie

November 2018

Toneelvereniging De Rhoonse Comedie heeft van het DeltaPORT Donatiefonds een financiële bijdrage toegekend gekregen voor het maken van nieuwe decorstukken. Het decor dat de vereniging nu enkele keren per jaar gebruikt bij voorstellingen is na meer dan vijftien jaar aan vervanging toe. De Rhoonse Comedie voert tenminste twee keer per jaar een klucht of comedie op. De voorstellingen zijn vooral bedoeld voor de inwoners van de Gemeente Albrandswaard. De vereniging draagt zelf ook een steentje bij aan de productie van het nieuwe decor. Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied en Haven Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied. Het DeltaPORT Donatiefonds kent via haar plaatselijke adviescommissies regelmatig kleine bedragen toe. Per kwartaal worden door het fondsbestuur bovenlokale donaties toegekend. Jaarlijks worden ook enkele grotere, regionale projecten ondersteund.

 Stichting Ruiter- en Menroutes Westvoorne

November 2018

Wij zijn bijzonder blij dat de realisatie van het rondje Oostvoornse Meer mede mogelijk gemaakt door het DeltaPORT Donatiefonds, afd. Westvoorne, al mogelijk is voor ruiters, want de lastigste punten, het stukje langs de Koepelweg en de doorgang door het Taurosgebied (Geuzenbos/leidingstraat), zijn gerealiseerd.

De Natuurpoorten zijn smal maar voldoende breed voor ruiters. Dat was een voorwaarde van de beheerder van het gebied om te voorkomen dat het toegankelijk zou zijn voor bijvoorbeeld quads. De poorten zijn van hout en niet van metaal i.v.m. de hoogspanningsleidingen.

 

Biljartclub “De Vloot”

Oktober 2018

Biljartclub “De Vloot” is een seniorenbiljartclub die behalve de eigen clubcompetities ook deelneemt aan regionale competities als de “Rijnmond Bokaal” en de “Westland Waterweg Trophee”. Tevens wordt jaarlijks in de “Best of Seven” met seniorenbiljartclub “De Vliet” gestreden om de titel “Kampioen Seniorenbiljart Maassluis”. De biljartclub heeft tijdens haar bestaan, sinds januari 1978, een uitstekende naam weten op te bouwen.

In het kader van het 40-jarig bestaan wordt o.a. een z.g. Panache-toernooi gehouden in de maanden november en december 2018. Dit toernooi heeft de naam gekregen van één van onze zeer gewaardeerde leden, Jan Grandia. Alle soorten biljart komen aan de orde en worden bijgehouden op een fraai scorebord. Panache staat voor bravour en lef, maar bij ons gaat vooral het om het plezier, maar natuurlijk ook om de winst. De van het DeltaPORT Donatiefonds ontvangen donatie maakt dit mede mogelijk.

 

 Steuntje in de rug voor Tech2Do 

Oktober 2018

Van 9 tot en met 11 oktober hebben wij met elkaar een succesvolle en ook gezellige Tech2Do uitgevoerd. Het was een bijzondere Tech2Do, het was namelijk voor de vijfde maal, dus een lustrum. Wij zijn bezocht door 1.106 leerlingen (groep 7 basisonderwijs) tijdens de shifts en door ruim 100 leerlingen met ouders tijdens de vrije inloop. Er zijn verder, behoudens drie pleisters, geen incidenten geweest.

Namens ons bestuur wil ik graag iedereen bedanken voor alle bijdragen. Zonder jullie ondersteuning was het niet mogelijk om alles vlekkeloos te laten verlopen. Jullie bijdragen waren zeer divers: financieel, menskracht, doneren van goodies voor de leerlingen en ook het meedenken om de laatste eindjes aan elkaar te knopen. Verder dank aan mijn team, de stuurgroep, die in het voortraject heel veel werk heeft verzet.

Via deze link kunt u de foto’s van Tech2Do bekijken:  
https://we.tl/t-yvB8VoiV2J

Mede mogelijk gemaakt door de deelnemende bedrijven en DeltaPORT Donatiefonds, afdeling Spijkenisse

Oktober 2018
 
TENTAKEL is een kunst, theater en performance festival en wordt door stichting Stad-Nomaden ( Bart van Lieshout en Christine Saalfeld) sinds vijf jaar georganiseerd. Het festival biedt een podium aan participatieve kunst activiteiten. Het zwaartepunt ligt op het meedoen, de interactie met mensen en de verwondering.
TENTAKEL biedt een gelaagd programma met kunst, cultuur, theater en workshops aan bezoekers. Het actieve karakter van het festival werkt verbindend tussen opleidingsniveaus, geloofsrichtingen en taalbarrières.TENTAKEL draagt zo bij aan een divers en cultureel klimaat.
Waar TENTAKEL ook neerstrijkt, op elke locatie zullen partijen uit de wijk aansluiten. Een intensieve voorbereiding van elk plein en een specifieke aanpak gaan hieraan vooraf.  Daarin uit zich het bijzondere karakter van het festival. 
De motivatie om TENTAKEL te starten was het idee om hedendaagse kunst, cultuur en theater dichter bij de mens te brengen.

Mede mogelijk gemaakt door DeltaPORT Donatiefonds, afdeling Charlois

Dagje Duinrell voor Sowat-jeugd

Oktober 2018

Op zaterdag 15 september vond het jaarlijkse uitje voor de badmintonjeugd van  RBC Sowat plaats. Omdat de Rozenburgse badmintonvereniging dit jaar 45 jaar bestaat, werd het uitje ditmaal gesponsord door DeltaPORT Donatiefonds afdeling Rozenburg, waarvoor onze hartelijke dank. Een lokale supermarkt stelde voor alle deelnemers een goed gevulde goody-bag ter beschikking. Hiervoor krijgen zij een dikke PLUS.  Om 09.00 uur gingen 15 jeugdleden en 4 begeleiders/chauffeurs op weg richting Wassenaar met als bestemming attractiepark Duinrell.  Het weer was perfect voor zo’n dag uit, droog en rond de 20 graden. Aangekomen bij Duinrell werd, na de instructies, het hele spul losgelaten om van alle attracties te genieten. Bij de jongere jeugd waren de kikkerachtbaan, roddelbaan en zweefmolen populair. Bij de ouderen waren vooral de Falcon en de Mad-Mill in trek. Tussen de middag was iedereen op tijd om te genieten van een patatje met een snack, waarna er nog tot 16.00 uur tijd was om favoriete attracties een laatste keer te doen. Na een heerlijk ijsje werd de terugreis aangevangen en was iedereen rond 17.15 uur moe, maar voldaan weer terug bij de sporthal. Het jeugdbestuur van RBC Sowat bedankt hierbij iedereen voor een gezellige dag.

Een nieuw scoreboord voor de  Biljart Vereniging Carnisselande

September 2018

Wij, Biljartvereniging Carnisselande (BVC), zijn een vereniging die inmiddels 12 jaar bestaat en we hebben 45 leden. B.V.C. is er voor de wat oudere biljarters vanaf 55 jaar. 
Deze senior biljartvereniging staat dan ook voor Ontspanning, Beweging, Gezelligheid en Sociale contacten.  Ons thuishonk is nu sinds november 2017 de Sporthal Riederpoort, Barendrecht.
We spelen hier al onze wedstrijden, die geleid worden door de wedstrijdleiders die weer de tellers en scheidsrechter aanwijzen. B.V.C. gaat dus niet naar andere locaties toe om daar wedstrijden te spelen, wij hebben een onderlinge competitie op diverse dagen in de week.  Op deze dagen kunnen de biljarters oefenen tot de wedstrijden beginnen. 
Tijdens de wedstrijden en het oefenen kunnen de biljarters gebruik maken van de kantine waar ze dan een kopje koffie of limonade of een biertje en een broodje kunnen
versnaperen. Zoals u kunt zien staat de sociale gedachte hoog in het vaandel. Het seizoen begint op de eerste dinsdag van oktober en eindigt op de laatste vrijdag van
april. Ook vindt er eind van het seizoen een afsluitend etentje plaats waar gelijktijdig de prijzen worden uitgedeeld. Verder organiseert B.V.C. diverse toernooien wat door de biljarters fanatiek wordt gespeeld, maar wel sportief. 

Het scoreboord is mogelijk gemaakt door DeltaPORT Donatiefonds; afdeling Barendrecht.

Rotary organiseert derde Duurzaamheidscongres

September 2018

Na twee succesvolle eerdere edities vindt dit jaar het derde Rotary Duurzaamheidscongres plaats op donderdag 11 oktober. Onder leiding van Koos Karssen gaan in Theater Koningshof Maassluis Helga van Leur en Richard van Hooijdonk in op de impact die de klimaatverandering heeft op onze samenleving.

Rotary organiseert deze bijeenkomst voor geïnteresseerde in de klimaatverandering, waarbij een groot aantal scholieren zal aansluiten.  Klimaatverandering is een thema dat ook voor jonge mensen heel belangrijk is! Het programma bestaat uit een lezing van Helga van Leur (meteorologe) en Richard van Hooijdonk (trendwatcher en futurist) die ons meer kunnen vertellen over de impact van de klimaatverandering. Zij gaan hierbij in op alle nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en kansen die ontstaan in onze samenleving door de klimaat-verandering. Richard van Hooijdonk zal extra ingaan op de kansen voor de jeugd in de toekomst. Daarnaast zal een vertegenwoordiger van Rabobank meer vertellen over circulaire economie.

Aansluitend zullen leerlingen van lokale middelbare scholen de wethouders van de gemeenten Maassluis (Gerard van der Wees) en Midden-Delfland (Wendy Renzen-Van Leeuwen) inter-viewen over maatregelen en zienswijze in die gemeenten die verband houden met de klimaat-verandering. Naast interessante lezingen en de interviews door de scholieren is er in de pauze, voor én na het evenement de mogelijkheid voor de aanwezigen een infomarkt te bezoeken. Diverse organisaties uit het bedrijfsleven profileren zich hier met een infotafel waar men relevante informatie kan vergaren over de nieuwe kansen die ontstaan ten gevolge van de klimaatverandering. De middag zal afgesloten worden door Edo Haan, de huidige burgemeester van Maassluis.

Zo organiseert Rotary Maassluis met hulp van Rabobank Westland, gemeente Maassluis, gemeente Midden-Delfland, DeltaPORT Donatiefonds, LTO Glaskracht Nederland, Colland, MOVe, SAB-Rijnmond en Bouwend Nederland een evenement waar jong en oud samen nadenken over onze toekomst!

Het Duurzaamheidscongres in Theater de Koningshof op donderdag 11 oktober start om 14:00 uur en duurt naar verwachting tot 18:00 uur. Wilt u hier bij zijn? Neem dan contact op met Rotary Maassluis via duurzaamheid@rotarymaassluis.nl.

Burenfonds van haven helpt Rhoonse Comedie

Juli 2018

Toneelvereniging Rhoonse Comedie heeft van het DeltaPORT Donatiefonds een financiële bijdrage toegekend gekregen voor het maken van nieuwe décorstukken. Het decor dat de vereniging nu enkele keren per jaar gebruikt bij voorstellingen is na vijftien jaar aan vervanging toe.

De Rhoonse Comedie voert tenminste twee keer per jaar een klucht of comedie op. De voorstellingen zijn vooral bedoeld voor de inwoners van Albrandswaard. De vereniging draagt zelf ook een steentje bij aan de productie van het nieuwe decor.

De DeltaPORT Donatiefonds heeft recent ook bijdragen toegekend aan de stichting More Deeds voor de organisatie van de Zomer Universiteit. De stichting organiseert sinds enkele jaren ‘inspirerende college’s’ voor Rotterdamse kinderen (10-14 jaar) die opgroeien in armoede. Ook is er een donatie toegekend aan de organisatie van de Historische Landbouwdag in Rhoon. De dag, dit jaar op 15 september, is een evenement van oude ambachten waarmee wordt getoond hoe in vroeger tijden landbouw werd bedreven.

Eerder heeft het DeltaPORT Donatiefonds tussentijds een fors geldbedrag beschikbaar gesteld aan de Vogelklas Karel Schot. Het geld was bedoeld voor hulp aan de vogels die begin juli slachtoffer waren geworden van de forse olielekkage in de Rotterdamse haven.

Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Het DeltaPORT Donatiefonds kent via haar plaatselijke adviescommissies regelmatig kleine bedragen toe. Per kwartaal worden door het fondsbestuur bovenlokale donaties toegekend. Jaarlijks worden ook enkele  grotere, regionale projecten ondersteund.

De lokale adviescommissies hebben recent donaties toegekend aan onder meer de stichting Brandweeroldtimer Oostvoorne als bijdrage in de kosten van restauratie van de allereerste brandweerwagen van Oostvoorne uit 1934, zwemvereniging Vlaardingen-Schiedam voor de zwemmarathon op Tweede Kerstdag 2018, de stichting Proef de Plantage voor een evenement in het stadspark in Schiedam en aan FC Blankenburg in Rozenburg voor een nieuwe omroepinstallatie.

Donaties waren er tevens voor onder meer de organisatie van de avondvierdaagse in Pernis, de organisatie van het meezingspektakel in Maassluis, de stichting Vestingpop in Hellevoetsluis, het videoarchief in Hoek van Holland voor een oorlogsdocumentaire, de organisatie Dag van Tula in Feijenoord voor een educatief-cultureel festival en aan stichting de Nieuwe Tuin in Delfshaven voor een buurttuin.

Een steuntje in de rug voor het project “Havenmeesters” hogeDRUKgebied

Juli 2018

Het project ‘Havenmeesters ‘ van het hogeDRUKgebied dat mede dankzij uw bijdrage kon worden uitgevoerd nadert de presentatie!
Het was één groot feest tijdens de presentatie van ons project ‘Havenmeesters ‘ in de Wilhelmina School! …èn echt gefilmd en geïnterviewd door Rick Witlox van Charlois TV.

Hierbij de gemozaiekte haven. Hierover zullen zelfgemaakte bootjes varen en er langs staan kranen en pakhuizen door andere groepen worden gemaakt.

Een lang gekoesterde wens is in vervulling gegaan

Juli 2018

Het Deltaportdonatiefonds heeft de Dorpstuin in zijn 5-jarig bestaan al vaak ondersteund. Iedere keer werd de Dorpstuin weer een stukje mooier en completer. Een van de wensen was een kasje. Voor gewassen als tomaten en paprika’s onontbeerlijk, ja zelfs met een zomer als deze. Ook kan je sommige groenten als paksoi en broccoli al vroeg in het jaar in de kas kweken. En voor zaaiplantjes is het reuze handig. Lang hebben we getwijfeld omdat het best een vandalismegevoelig object is maar de ervaring met de kassen op Volkstuinencomplex de Eurohof een eindje verderop waren redelijk positief en bij ons valt het gelukkig, op wat te vroeg uitgerukte groente en een gejatte pompoen gelukkig ook nog wel mee. Vrienden tipten ons DaveStorm hobbykassen in het Westland. Zij hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding, gebruiken bijna allemaal gerecycled materiaal en komen hem ook nog eens plaatsen. Door de aanvraag van de stichtingsDigiD en de bouwvergunning duurde het toch nog vrij lang voordat hij geplaatst kon worden, maar nu is hij er dan toch en konden de voorgekweekte tomatenplanten er gauw een plek in vinden en kleuren nu al de eerste tomaten rood.

Mogelijk gemaakt door de deelnemende bedrijven van het DeltaPORT Donatiefonds, afdeling Rozenburg

Audiotour vertelt jenevergeschiedenis

juli 2018

SCHIEDAM – “Een collectie is dood als er geen verhalen zijn.” Met die zekerheid in gedachten gingen Jenevermuseumdirecteur Marjolein Beumer en haar team aan het werk om Museummolen De Walvisch van een toekomst te verzekeren. Het resultaat: een audiotour.

Op een korte route tussen molen en Jenevermuseum, met stops in en bij de Korenbeurs, het Zakkendragershuisje, de distillateurszaal in het pand Lange Haven 97, bij pand Nolet op nummer 65 aan de gracht, bij de Havenkerk en het Jenevermuseum, zijn twintig stops te vinden, waar door Schiedammers verhalen worden verteld uit hun eigen herinnering of die van anderen. Samen vormen ze de geschiedenis van jenever in Schiedam.

Er zijn tien buiten- en tien binnenstops, waar door het over een ‘zender’, bij de stop op een muur bevestigd, halen van een ‘lezer’ ter grootte van een telefoon, het vertelde verhaal oplevert. De audiotour werd ontwikkeld door Tinker uit Utrecht, en zat al een hele tijd in de planning. “Ik wilde graag zo’n audiotour”, aldus Beumer, “maar had niet voldoende budget.” Toen diende het Deltaport Donatiefonds zich aan, dat dit jaar graag een ‘wat groter project’ in Schiedam ondersteunde. Met de 25.000,- die het fonds van havenbedrijven op tafel legde, kon het hele project betaald worden.

Een uitbreiding staat al in de planning: ook in het Jenevermuseum zullen zenders worden geplaatst. Zo kan de tour eenvoudig worden uitgebreid, ook met de verhalen van andere Schiedammers. Te meer daar de museummolen met de leverancier afrekend per ‘verteld verhaal’, dus naar gelang het aantal keren dat de tour gebruikt wordt. De lezers zijn te krijgen – tegen een prijs van 2,50 euro – in De Walvisch. Beumer koos voor een opzichzelfstaand systeem, ‘omdat apps in museumland niet blijken te werken’. Er zijn er twintig beschikbaar – ‘want gezelschappen in bussen worden sowieso al opgedeeld om niet met een grote groep de molen in te moeten’, hetgeen onwenselijk is.

De Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten, betrokken in het Deltaport Donatiefonds, stelde dat het fonds (voor de helft gevoed door bedrijven in de Rotterdamse haven en voor de helft door het Havenbedrijf, met een jaarbudget van ongeveer 300.000 euro, bedoeld als genoegdoening voor de overlast die de bedrijven de omwonenden aandoen) graag bijdraagt aan de tour. “We willen het leven van de mensen in de regio beter maken”, en dat gebeurt ook door Schiedam aantrekkelijker te maken voor toeristen. Daarom ook dat de tour in vijf talen beschikbaar is: Nederlands, de drie grote Europese talen die op de scholen worden onderwezen, en Chinees. De eerste grote groep uit China van dit jaar wordt binnenkort in het museum verwacht.

Artikel door Schiedam24 – Ted Konings


Drie vertegenwoordigers van het Deltaport Donatiefonds, met in het midden Annemiek Jetten, en Adrie Wijze (r) en Carlo Eikels (m)  stellen de tour in gebruik.  Marjolein Beumer (l) van het Jenevermuseum.

Sorry maar kunt u misschien ergens anders roken?

Juli 2018

Rokende volwassenen zijn een doorn in het oog van de kinderen van groep 7b van de Emmausschool. Roken is immers ongezond en al die peuken op de grond zijn ook nog eens erg vies. Daar moet maar eens iets aan gedaan worden! Op woensdag 11 juli onthulden de leerlingen daarom, samen met studenten van de Giving Back Student Community, een bord voor een rookvrije ingang van de Emmausschool. Daarnaast werden die dag diploma’s uitgedeeld voor ouders die zouden stoppen met roken, een sporttoernooi georganiseerd op het Tidemanplein en deelden de kinderen gezonde fruitsnacks uit aan aanwezige bewoners.

Het project is een initiatief van Stichting Move. Move koppelt jongeren die minder voorsprong hebben dan hun leeftijdsgenoten aan studenten. Door hen samen in actie te laten komen voor hun omgeving merken deze jongeren wat ze kunnen bereiken en welke impact ze op hun eigen leefomgeving kunnen hebben. Op deze manier ontdekken kinderen dat zij de wereld kunnen veranderen. Het project op de Emmausschool is mogelijk gemaakt door bijdrages van de gemeente Rotterdam en het DeltaPORT Donatiefonds.

Steuntje in de rug voor Vereniging Nikantes

Juli 2018

Op vrijdag 6 juli organiseerde korfbal en Jeu de Boules vereniging Nikantes uit Hoogvliet het eerste Bedrijven Botreep Beach Event. Maar liefst 14 bedrijven / vrienden teams, streden om de eerste Botreep Beach Bokaal. Deze werd gewonnen door het HOV team (de Hoogvlietse Ondernemers Vereniging). Het was gezellig druk op de Botreep wat uiteraard mede kwam door het fantastische weer. Op zaterdag 7 juli 2018vond er een groot Beachkorfbaltoernooi plaats met maar liefst 27 deelnemende teams. Het Botreep Beach Even is mede mogelijk gemaakt door het Deltaport Donatiefonds.

Het is zo goed bevallen dat Nikantes besloten heeft om ook in 2019 een Bedrijven Beach Event te gaan organiseren en wel op vrijdag 5 juli 2019 en op zaterdag 6 juli 2019 weer een groot Beachkorfbaltoernooi.

Deltaport bedankt voor de donatie om het mogelijk te maken dat Karate vereniging Mu-Chin 10 stootkussens heeft kunnen aanschaffen.

Juli 2018

Bij onze lessen is een gericht programma aanwezig en een uitdaging dit door training te volgen. Deelnemers worden dan uitgedaagd om dit programma op hun eigen niveau te volgen. Tijdens het programma wordt er gewerkt de deelnemer fysiek als wel mentaal te laten groeien.
Inzet, discipline, respect voor elkaar, weerbaarheid vergroten, sfeer met elkaar.
De 10 trap- en stootkussens zijn uitermate nuttig om de groei te kunnen meten. Deelnemers voelen bij het regelmatig gebruiken van dit sportmateriaal wat hun vorderingen zijn. Een ander positief voordeel is dat deelnemers die zich daar bewust van worden niet buiten de lessen om het uitproberen op anderen jeugdigen. Met name stoer straatgedrag.
Als jonge mensen gerichte trainingen volgen is er geen behoefte aan ander gedrag op een andere plaats. Dit is zeer gewenst om hier aandacht voor te blijven houden. Om toch te kijken wat de vorderingen zijn worden er gerichte strak georganiseerde wedstrijden aangeboden op diverse plaatsen in Nederland.

Nogmaals hartelijk dank. Er zal veel gebruik van worden gemaakt.
Domo Arigato. Osu.   Karate/zelfverdediging vereniging Mu-Chin http://www.muchin.nl/

DeltaPORT Donatiefonds doneert 10.000,- aan Vogelklas Karel Schot

Stichting Vogelklas Karel Schot, opvangcentrum voor wilde vogels, ontvangt een buitengewone donatie van het DeltaPORT Donatiefonds, het burenfonds voor de Rotterdamse Haven, van
€ 10.000,-. Overheden, particuliere instanties en vrijwilligers in en om het havengebied nemen hun rol en steken allemaal een helpende hand toe om de honderden zwanen, die in de problemen zijn geraakt door het incident met olievervuiling in de Rotterdamse Haven, te redden. Het bestuur van het DeltaPORT Donatiefonds heeft daarom unaniem besloten tot een buitengewone donatie aan één van de actieve organisaties: Stichting Vogelklas Karel Schot.

Het DeltaPORT Donatiefonds doneert aan organisaties en verenigingen, die in de directe omgeving van het haven- en industriegebied actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur en sport, ná ontvangst van een aanvraag. Bijna zeventig deelnemende bedrijven voelen zich betrokken bij de omwonenden van de haven en zijn lid van het fonds. Zo dragen we samen bij aan de leefbaarheid in de regio.’

Meer informatie: www.deltaportdonatiefonds.nl

 

 COMMISSARIS VAN DE KONING IN ZUID-HOLLAND, DE HEER JAAP SMIT OPENT DE ROLF ROUTE.IN ALBRANDSWAARD

Zaterdag 2 juni a.s is het dan zover!

Vanaf die dag kunnen alle inwoners van het eiland West-IJsselmonde en daarbuiten kennismaken met de “Rolf Route”.

Een historische en schitterende route, die de ontstaansgeschiedenis van met name de dorpen en polders van West IJsselmonde vertelt aan de hand van o.a. informatieborden met QR codes op een zestiental geschiedkundig interessante plekken langs de route. Deelnemers krijgen tevens een begeleidend boekje en uitvoerige route beschrijving uitgereikt bij één van de startpunten.

De route is bestemd voor zowel fietsers als wandelaars en heeft een lengte van 30 km. U kunt overal in- en uitstappen op de route.

Het geheel vormt mede een opstap naar de Musical Rolf die in 2019 opgevoerd gaat worden en waarin vele, in de route opgenomen culturele- en oudheidkundige plekken, in het geheel een prominente rol zullen krijgen.

De officiële opening zelf vindt plaats op 2 juni a.s. rond 11.30 uur bij Restaurant Abel Tasman, Albrandswaardsedijk 160 te Poortugaal (grote parkeerplaats)                    

Dit alles is mogelijk gemaakt door o.a. het DeltaPort donatiefonds, de gemeente Albrandswaard, de Provincie Zuid-Holland en diverse andere instellingen, alsmede de plaatselijke middenstand, horeca en vele vrijwilligers.

Het programma ziet er globaal als volgt uit:
10.30 – 11.00 uur   Inloop
11.00 – 11.05 uur   Welkomstwoord door de voorzitter van stichting Rolf, Erwin de Jongh.
11.05 – 11.10 uur    Openingswoord door de Burgemeester van Albrandswaard, Hans Wagner
11.10 – 11.15 uur     Historische context door Stadsarchivaris van Rotterdam, Jantje Steenhuis.
11.15 – 11.25 uur    Muzikale intermezzo door acteurs van de musical Rolf
11.25 – 11.35 uur    Officiële openingshandeling door de CvdK , Jaap Smit
11.35 – 11.40 uur    Dankwoord
11.40 – 12.10 uur    Slot

Naast alle genodigden, zijn uiteraard ook belangstellende inwoners van Albrandswaard en West-IJsselmonde van harte welkom bij deze heugelijke gebeurtenis. Na afloop van de officiële opening kan men dan tevens bij de leden van de Stichting Rolf informatie inwinnen over de route.

De Stichting hoopt dat vele ouderen en kinderen deze zomer gebruik zullen gaan maken van deze unieke recreatieve mogelijkheid om op een speelse wijze kennis te nemen van de ontstaansgeschiedenis van dit gedeelte van IJsselmonde. Tevens wil men van deze gelegenheid gebruik maken om alle eerder genoemde medewerkers, gemeentelijke- en overheidsinstellingen instellingen, bedrijven en particulieren te danken voor hun medewerking in deze zonder welke dit nooit tot stand was gekomen.

Aftrap Wereldkleed Voor Vrede

Mei 2018

Op 20 maart tijdens de afsluiting van The Day of Happiness is op het Lyceum Schravenlant de aftrap gegeven van ons Wereldkleed voor Vrede.

Op die dag hebben leerlingen van klas 3 een zoektocht gemaakt naar meer Geluk en minder Racisme en Discriminatie. Zij hebben in totaal 7 geloofsgebouwen in Schiedam bezocht en daarover een presentatie gemaakt.

Een mooie dag was het, waarin gezocht werd naar een stukje vrede. Maria Snoek vertelde de leerlingen via een video boodschap, dat de kern van alle religies LIEFDE is en liefde hebben we nodig om vrede te bereiken. De leerlingen luisterden aandachtig. We vonden, dat deze dag een ideaal moment was om de aftrap voor ons Wereldkleed voor Vrede te geven. Karin de Vries, docent op het Lyceum Schravenlant, plakte de 1e dop op het gele paneel (zie bijgaande foto). Het begin is er.

We gaan met elkaar alle panelen met het thema vrede bewerken, waarbij de kleuren van de regenboog centraal staan als symbool van het gegeven dat iedereen gelijkwaardig is. Op het Lyceum Schravenlant worden het lichtblauwe en gele paneel bewerkt; op basisschool De Taaltuin starten we op 10 april met het paarse en groene paneel.

In de Grote Kerk wordt na de viering op zondag 27 mei een begin gemaakt met het rode paneel, waarop we een vredesduif af gaan beelden; zondag 3 juni is het de beurt aan de Dorpskerk. Vanwege onze vakanties schuiven we voor een workshop werken aan ons Wereldkleed in de Ark door naar de maand juli. Zodra het rode paneel klaar is nemen we een nieuw paneel ter hand.

Het maken van een wereldkleed voor vrede wordt financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam, Het fonds Schiedam Vlaardingen, alsmede het Haella fonds, afd. Schiedam van het DeltaPORT Donatiefonds.

DeltaPORT Donatiefonds ondersteunt  historische fietsroute IJsselmonde

Mei 2018

Het Deltaport Donatiefonds maakt met een forse financiële bijdrage de totstandkoming van een fietsroute langs belangrijke cultuurhistorische plekken op het eiland IJsselmonde mogelijk. De bijdrage van het fonds gaat ook worden besteed aan het maken van een lespakket voor scholieren.

De fietsroute en het lespakket zijn een initiatief van de stichting Rolf. Die presenteert begin volgend jaar ook de musical Rolf de Musical: ‘Rolf en de strijd om het graafschap Holland’, een musical over de strijd tegen het water. De stichting vindt het belangrijk dat de inwoners van IJsselmonde, van Ridderkerk tot Hoogvliet, kennis hebben én zich bezig houden met het culturele erfgoed en de geschiedenis van het eiland.

Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Het DeltaPORT Donatiefonds kent via haar plaatselijke adviescommissies regelmatig kleine bedragen toe. Per kwartaal worden door het fondsbestuur bovenlokale donaties toegekend. Jaarlijks worden ook enkele grotere, regionale projecten ondersteund.

Donaties
Recent heeft het DeltaPORT Donatiefonds ook financiële bijdragen toegekend aan karateschool Mu-Chin in Rockanje voor het mede mogelijk maken van weerbaarheidstraining voor jongeren. Ook is er steun voor de stichting Jazz aan de Waterweg voor de organisatie van het Jazzfestival op 30 juni in Vlaardingen. Tevens is een donatie toegekend aan het project ‘maritieme ambachten op een voetstuk’ van het Maritiem Museum Rotterdam.

De lokale adviescommissie van het DeltaPORT Donatiefonds hebben de afgelopen weken bijdragen toegekend aan onder meer de Voetbalvereniging Oude Maas in Albrandswaard voor de open sportdag, de Stichting KijkopWelzijn in Barendrecht voor de vakantieweek voor jongeren, de vereniging Rotterdams Barokensemble voor het voorjaarsconcert in Delfshaven, tennisvereniging Deuce Again in Feijenoord voor het toegankelijk maken van de accommodatie, korfbalvereniging Nikantes in Hoogvliet voor de aanschaf van een mascottepak, de stichting Zuid-Hollandse Eilanden Tour in Spijkenisse voor toertochten op Voorne-Putten en de stichting Brandweeroldtimer in Oostvoorne als bijdrage voor de aanschaf en restauratie van de eerste brandweerauto (1934) van Oostvoorne.

Bijdrage voor de Kameleon sportieve basisschool, herinrichting van het schoolplein

Maart 2018

Een bijdrage voor de realisatie van de Vogelnest schommel. Deze staat op de openbare speelplaats gelegen in de aandachtswijk Carnisse in Charlios  Er is actief gewerkt door Adrie Notenboom, docent van osbs De Kameleon en initiatiefnemer van dit project. Op aanraden van de gebiedsnetwerker een handtekeningen actie begonnen in de buurt. De handtekeningen zijn op maandag 19 maart tijdens de gebiedscommissievergadering, in handen van de voorzitter Ronald Tol overhandigd.

Er wordt door diverse partijen gesponsord en daar is DeltaPORT Donatiefonds, afdeling Charlois  er een van om zich in te zetten voor de herinrichting van het schoolplein tot ontmoetingsplein te maken.

Steuntje in de rug voor de Seniorenbridge Spartaan

Maart 2018

Afgelopen vrijdagavond was het weer zo voor de Gerard Goverde bridgedrive. Een gezellige bijeenkomst. 

We bridgen in 2 lijnen. We spelen elke maandagmiddag 6 rondes van 4 spellen. We maken gebruik van bridgemates. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Ook als u geen partner heeft kunnen we misschien bemiddelen. Het is mogelijk kosteloos een paar keer mee te spelen om te kijken of u het leuk vindt bij ons. Neem dan contact met ons op !!! Nivo is niet van belang. Gezelligheid staat voorop, Individueel bijspijkeren bestaat tot de mogelijkheid. Mede mogelijk gemaakt door DeltaPORT Donatiefonds, afdeling Charlois.

Alle ontvangers van donatie bijeen

Het is een traditie geworden: de PR-bijeenkomst met ontvangers van donaties, het bestuur van het DeltaPORT Donatiefonds (DPD) en de lokale DPD-commissies in het afgelopen jaar.

Het aanvragen, ontvangen en besteden van donaties voor sport, cultuur en welzijn in en om de Rotterdamse haven vormde de basis van een levendige discussie in Kantine Walhalla op Katendrecht. Het trio Jazz aan de Waterweg zorgde voor de muzikale omlijsting.

Marlies Langbroek, omgevingsmanager bij het Havenbedrijf Rotterdam en bestuurslid van het DPD, introduceerde de nieuwste film over de Rotterdamse haven. ‘De film geeft een dynamisch overzicht van de activiteiten van het afgelopen jaar. Energietransitie, innovatie en digitalisering spelen een steeds grotere rol. Dit past bij de ambitie om de slimste haven ter wereld te zijn die in 2050 klimaatneutraal is.’

Vanuit de ruim zeventig deelnemende bedrijven gaf DPD-bestuurslid en communicatiemanager Carlo Eijkels van BP een korte toelichting over het belang van het fonds. “Samen optrekken en de balans vinden tussen wonen en werken”, haalde Eijkels aan. “Met ruim 700 collega’s en veelal wonend in de directe omgeving van de raffinaderij is het belangrijk dat de kwaliteit van wonen wordt ondersteund door prachtige evenementen op het gebied van Sport, Cultuur, Welzijn en Recreatie. En het DPD speelt daarbij een belangrijke rol. Dat doen we graag!”

Alle bedrijven uit de Rotterdamse haven kunnen zich aansluiten bij het DeltaPORT Donatiefonds. Meer informatie: www.deltaportdonatiefonds.nl, voor een sfeerimpressie van de PR-bijeenkomst zie Facebook.

DeltaPORT Donatiefonds helpt restauratie molen De Hoop 

Het DeltaPORT Donatiefonds heeft met een forse financiële bijdrage het ‘maalvaardig’ maken van molen De Hoop in Abbenbroek dichterbij gebracht. Met het geld van het donatiefonds hoopt stichting Molenbehoud Nissewaard molen De Hoop volgend voorjaar weer in bedrijf te hebben.

Molen De Hoop dateert uit 1842 en tot 1947 is er op windkracht graan gemalen. Daarna is nog jarenlang de krachtstroom werkende hamermolen gebruikt. In 1974 is de toen vervallen molen aangekocht door de toenmalige gemeente Abbenbroek en de familie Zandijk, om enkele jaren later te worden gerestaureerd.

Om De Hoop weer ‘maalvaardig’ te maken moeten enkele bouwkundige aanpassingen worden uitgevoerd en moet het nodige aan ‘molenaarswerk’ worden verricht.

Met het DeltaPORT Donatiefonds tonen bedrijven in het Rotterdamse haven- en industriegebied en het Havenbedrijf Rotterdam hun maatschappelijke betrokkenheid. Het fonds verstrekt geldelijke bijdragen aan instellingen zonder winstoogmerk die actief zijn op het gebied van welzijn, cultuur, sport en recreatie in de directe omgeving van het Rotterdamse haven- en industriegebied.

Het DeltaPORT Donatiefonds kent via haar plaatselijke adviescommissies regelmatig kleine bedragen toe. Per kwartaal worden door het fondsbestuur bovenlokale donaties toegekend. Jaarlijks worden ook enkele  grotere, regionale projecten ondersteund.

Donaties

Recent heeft het DeltaPORT Donatiefonds ook financiële bijdragen toegekend aan de organisatie van de Ronde van Katendrecht. Tijdens deze ronde en het bijbehorende programma op zaterdag 26 en zondag 27 mei zullen de naam en het beeldmerk van het DeltaPORT Donatiefonds terugkeren op de rugnummers en de jurywagen.

Ook is een donatie toegekend aan de organisatie van het Historisch Stadsspektakel waarmee op 15 en 16 juni de Slag bij Vlaardingen wordt herdacht. Een bijdrage is er ook voor de wielerronde in Albrandwaard op 20 juni, voor activiteiten in Schiedam in het kader van de Operadagen Rotterdam (18-27 mei), voor de stichting Move voor een buddyproject voor kinderen uit minder bedeelde wijken en studenten, voor Circus Rotjeknor voor een bijzondere voorstelling en voor de stichting Klassiek in Rhoon voor een reeks concerten in de hervormde kerk.

De lokale adviescommissies hebben de afgelopen weken donaties toegekend aan onder meer Bridgeclub Albrandswaard voor een bridgecursus voor ouderen, Harmonievereniging Barendrecht voor de aankleding van de juniorslaggroep, Tafeltennisvereniging Bernisse voor ledenwerfactiviteiten, voetbalvereniging Vierpolders voor de aanschaf van doelen, de stichting Confro in Charlois voor theater in de wijk, wijkplatform Delfshaven-Zuid voor de rijdende theetuin, Ster op Zuid in Feijenoord voor openluchttheater in de Afrikaanderwijk, Hockey Club Voorne in Hellevoetsluis voor de aanschaf van speelvoorzieningen, koor Together in Hoek van Holland als bijdrage voor het jubileumconcert, voetbalvereniging Meeuwenplaat in Hoogvliet voor de aanschaf van vier pupillendoelen, muziekvereniging De Maassluise Harmonie als bijdrage voor het jubileumconcert, scouting Rozenburg voor de aanschaf van reddingvesten, buurthuis De Poort in Schiedam voor een cultureel programma, EHBO-vereniging Spijkenisse voor de aanschaf van een reanimatiepop, zanggroep Ratatouille in Vlaardingen voor de organisatie van een concertreeks en vogelvereniging De Siervogel in Westvoorne als bijdrage voor het prijzenpakket voor een vogeltentoonstelling.