RESTAURATIE GRAVEN VAN TWEE OORLOGSSLACHTOFFERS OP MARIA RUST

Mei 2011

Bij de Dodenherdenking op 4 mei wordt op de oude begraafplaats aan de Zeeweg in Rockanje altijd aandacht besteed aan de gefusilleerden en de geallieerde militairen die begraven liggen op Maria Rust. Terecht natuurlijk. Maar er wordt wel eens vergeten dat er in Rockanje nog andere oorlogsslachtoffers te betreuren zijn, zoals het schoolmeisje Maria Juliane Stolk en de BS”s Cornelis Vijfvinkel. Hun graven zijn in april gerestaureerd.

Anoniem

Marie Stolk kwam op 4 maart 1943 niet meer levend thuis. Op die donderdagochtend vloog een groep van achtentwintig vliegtuigen over Brielle. Ze werden hevig beschoten door afweergeschut, zodat iedereen aannam dat het Engelse of Amerikaanse vliegtuigen waren. Bij het overvliegen wierpen ze vijf bommen af, die alle explodeerden. Twee bommen kwamen terecht op de Ambachtsschool en de Meisjesvakschool. Er vielen ongeveer twintig doden, onder wie een aantal kinderen. Twee van de dodelijk getroffen kinderen liggen op Maria Rust begraven: Maaike van Rietschoten en Maria Juliana Stolk. Sinds een jaar of tien waren de letters van het grafsteentje bijna allemaal verdwenen, zodat niet meer duidelijk was wie er begraven lag.

BS’er

Het andere gerestaureerde graf is van Cornelis Vijfvinkel. Vlaak na de bevrijding werden de gearresteerde NSB’ers van Rockanje gevangen gehouden in barakken bij Hotel De Dreef. Hun bewakers waren leden van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS√©rs), onder wie Cornelis Vijfvinkel. Wat gebeurde er begin juni 1945? Cor de Snaaijeer vond op de noodlottige dag een noeg niet ontplofte granaat in de dakgoot van zijn huis aan de Duinzoom. Het leek hem het beste om het explosief naar het wachthuisje van de BS’ers te brengen, zodat deskundigen het ding onschadelijk konden maken. Toen hij nog maar net weer thuis was, hoorde hij een enorme klap, het geluid van een ontploffing. Later bleek dat Cornelis Vijfvinkel, die op wacht stond in het wachthuisje bij de barakken, daarbij om het leven was gekomen. Hij werd op maandag 11 juni 1945 met militaire eer door de BS te grave gedragen. Vijfvinkel was nog maar 24 jaar oud. De grafsteen van Vijfvinkel lag de laatste jaren plat op de grond, in twee stukken gebroken. De steen is onlangs hersteld door de Leidse steen houwer Steven Janse en Marc de Groot, die ook heel veel andere stenen op Maria Rust onder handen hebben genomen.

Leden van de Werkgroep Maria Rust, onderdeel van het Historische Vereniging Westelijk Voorne wisten er achter te komen wie in het anonieme graf rustte. Hoog tijd voor een opknapbeurt voor deze graven. De restauratie werden mogelijk gemaakt door gulle giften van mensen die de restauratie van Maria Rust steunen en geld overmaakten, Familie leden van de betrokken graven, Rabobank Voorne-Putten en het DeltaPORT Donatiefonds.

Foto